dimecres, 24 de setembre del 2008

El naixement dels mites


A la primera sessió de classe hem vist com l'home busca explicacions màgiques a la realitat que l'envolta. A través del mite intenta explicar allò que no pot entendre o bé allò que li sembla misteriós. Els grans temes de preocupació com l'origen, la mort, la divinitat quedaran presents per sempre.

Durant aquesta setmana i fins dilluns 29 de novembre a les 24:00 hores has d'enviar la resposta a les preguntes següents seguint les indicacions:

1- Què significa per tu la paraula mite?
2- Què significa per tu la paraula religió?
3- Busca la definició d'ambdues paraules al diccionari i escriu-les.
4- L'existència de mites permet explicar allò que no es pot entendre però també ajuda a recordar una història. Tots coneixem i hem explicat alguna vegada un mite. Esmenta el nom d'un mite i explica breument la seva història.
5- Pel que fa a la imatge: de quin continent creus que prové? Què creus que explica?

20 comentaris:

lua lloret ha dit...

-Jo crec que la paraula mite vol dir un conte mitg fictici i migt realitat, que a medida que han anat passan els anys el mite ha anat canvian una mica.
-Jo crec que relició vol dir una serie de costums que ho fans un grup de persones.
-definicío de mite:La creació de mites respon, doncs, a una exigència connatural humanosocial, amb vista no sols a expressar plàsticament i dramàtica el destí de l'home en el món i les maneres d'atènyer-lo, sinó també a mantenir o justificar l'ordre de la realitat...
-definicio de religio:Conjunt de creences i conviccions, d'actituds i sentiments i de maneres de comportament que vinculen una persona o un grup humà amb allò que hom reconeix com a sacre, misteriós o transcendent i sovint identifica amb Déu o el diví.
-Mite que coneixu:Mite de l'existència d'un home fort, virtuós i simple, que viu en regions gairebé inaccessibles, i que es troba encara en les condicions paradisíaques del començament del món, perquè s'ha mantingut fidel a la natura.
-Jo crec que la fotografia es de la India i que representa que estan fen com una religio que seria banyar als nens petits amb aigua sagrada i aixins de grans tindran sort.

Eduard ha dit...

1.-Es un deu.
2.-un grup de creencias que te la gent dependen de la seva cultura i que pot ser adquiriu i imposta.
3.-origen. Allò de què una cosa procedeix o arrenca. divinitat. Cadascun dels éssers considerats com a divins.
4.- la biblia explica l'origen del ser huma amb el mite de adam i eva.
5.-el continent es america.Son 2 deus o garrers que alimentan als humans.

Adrià Martínez ha dit...

1.Un mite és una historia que s'ha inventat per explicar l'inexplicable a l'entorn humà.
2.Per a mi la paraula religió vol dir una creença en qualsevol ésser. Sigui Déu, sigui humà, sigui animal...
3.Mite: Relat o història en que s'expliquen les històries sobre temes transcendentals com els deus, l'univers, els herois...
Religió: Conjunt de idees o de creences de les persones que creuen en un o més déus.
4. El mite de Hèrcules: Hèrcules va separar l'estret de Gibraltar amb la seva força. Fa molt temps l'estret de Gibraltar estava junt i com no sabien el perquè, van inventar el mite de Hèrcules
5. Jo crec que son asteques, Amèrica del sud. Simbolitza la creació dels humans.

Pedro Coig ha dit...

1- Per mi la paraula "Mite" significa una historia que te part de real i de mentida... Es una historia que serveix per explicar coses exagerant en lo que no saps.

2- Per mi religio es una creencia que te un pais o continent sobre lo que va passar amb la creació del món i lo que va anar passant al llarg dels anys.

3- Definicions:
Mite: Interpretació de fenomems
naturals i sobrenaturals
explicats en forma d'historia.
Religio: conjunt de creencies o
dogmes sobre la divinitat, fetes
cap a Deu, caracteristic de
l'home.

4- El de la creacio de Roma es que dos nens que es diuen Remol i Rem (em sembla) perden els pares o els abandonen i llavors una lloba els dona llet i els cuida fins que quan, son grans un germa mata al altre i domina roma.

5- Em sembla que es dels "indis" de colon a america per les plomes i lo que te al cap, però pot ser d'altres llocs... Em sembla que son d'alla.

Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...

1- Per a mi la paraula mite significa: història inventada per l'home que busca...
1.1- Explicar què hi ha més enllà de la física.
1.2- Explicar què hi ha en l'espai.
1.3- Explicar processos naturals
1.4- La condició humana (d'on venim, perquè morim, on anem després de la mort...)
1.5- Donar modalitats a seguir. (ex: els contes)

2- Per mi la religió és el fruit del conjunt de les preguntes anteriors que es fa l'home. Hi ha diverses religions perquè els humans tenim divereses maneres de pensar.

3- MITE:" La creació de mites respon, doncs, a una exigència connatural humanosocial, amb vista no sols a expressar plàsticament i dramàtica el destí de l'home en el món i les maneres d'atènyer-lo, sinó també a mantenir o justificar l'ordre de la realitat..."

RELIGIÓ: "Conjunt de creences i conviccions, d'actituds i sentiments i de maneres de comportament que vinculen una persona o un grup humà amb allò que hom reconeix com a sacre, misteriós o transcendent i sovint identifica amb Déu o el diví"

4- Mite babilònic de la creació del món segons Enuma Elish:
En el mig del caos Apsu i Tiàmat ja hi eren abans que qualsevol altra cosa (Apsu rei de les aigües dolçes i Tiàmat de les aigües salades). Es van separar i d'ells van sortir varis déus més, que com que no estaven d'acord en com fer el món van lluitar entre ells. En la lluita van morir primer Apsu i després Tiàmat. Marduk (que era el déu que va matar a Tiàmat) va crear l'home amb sang de Kingu barrejada amb fang de manera que així l'home fés la feina dels déus.


5- Crec que prové d'Àfrica per les robes que porten, les màscares...
Crec que representa als déus donant-lis de menjar als humans.

Ferran Esquius ha dit...

1- Jo crec que la paraula “mite” significa una manera que tenien els humans per expressar-se quan no sabien el perquè d’una cosa.

2- Per mi la religió és un recurs que els humans han tingut per donar a la resta dels humans alguna explicació sobre l’origen de La Terra entre d’altres coses.

3- Religió: Conjunt de creences i conviccions, d'actituds i sentiments i de maneres de comportament que vinculen una persona o un grup humà amb allò que reconeix com a misteriós i sovint identifica amb Déu o el diví.
Mite: Narració fabulosa purament inventada. Que tracte de accions de deus o herois.

4- El mite de Moisés: Moisés i els seus acompanyants no sabien com travessar el riu. Moisés va agafar el seu pal fabulós. El va clavar a terra i el riu es va partir en dos i va deixar un espai vuit perquè passes la gent.

5- La imatge crec que prové de Àsia, més en concret crec que India. Perquè els vestits, els colors de la roba, els collarets em fan referència a la India.
Jo crec que estan fent la creació dels humans, perquè sembla que dos deus estiguin fen un caldo, però creen humans. O ve l’altre possibilitat és que els humans estan tancats i que si no surten d’allà mai sabran la realitat, perquè sembla que estiguin envoltats per unes parets i que els deus els estan vigilant.

laura torndelacreu ha dit...

1-.Crec que es un relat, que pot ser veritat o mentida, que normaltment es religios.

2-.Crec que es un conjunt de pensament, creences i fets que normaltment hi infloeixen un o més déus.

3-.Difinició de mite:narració, etc., plàstiques, fabuloses i generalment contraposades a qualsevol tipus de formulació enraonada i demostrada, emprades sobretot per a expressar conviccions filosòfiques, cosmovisionals o religioses.
-Definició de religio: Conjunt de creences i conviccions, d'actituds i sentiments i de maneres de comportament que vinculen una persona o un grup humà amb allò que hom reconeix com a sacre, misteriós o transcendent i sovint identifica amb Déu o el diví.

4-.Afrodita: era la deesa de l'amor,ningù no es podia resistir els seus encants, com que Zeus anaba per ella i ella no li feia cas, Zeus li va fer una mala passada que era que ella s'anamores d'un mortal, Paris el princep de Troia, i Afrodita el va conquistar i es van casar.
Hi ha gent que quan va per algù i aquell algù no els fa cas, preguen a Afrodita que els agudi.

5-.Jo crec que aquesta imatge probé de l'Índia, significa que quan algù no obeia les ordres dels reis,emperadors... en aquets s'els castigava posan-los en una gran olla i creman-los amb tiran-los oli bullin.


Laura Torndelacreu 26/9/08
2n d'ESO

Xavi Pou ha dit...

1 - Un mite és com un conte inventat, o a vegades real que canvia segons la persona que ho explica i que canvia amb el temps.
2 - Creences i costums diferents segons les persones i els països d'on són les persones, relacionats amb mites i déus en els que creuen.
3 - Mite:Història fantàstica sobre els déus o els herois de l'antiguitat.
- Religió: El conjunt de creences, actituds i comportaments que tenen les persones que creuen en déu.
4 - El minotaure que vivia en un laberint guardant un tresor,tenia cos d'home i cap de toro. S'alimenta de les persones que entraven al laberint.
5 - Crec que són de Sud Amèrica i són uns déus que fan ploure sobre els homes.

Jordi Pozo ha dit...

- Per a mi la paraula mite significa un conte meitat cert meitat real basat en els herois i els deus de altres èpoques
- Per a mi la paraula religió significa unes creences que te cada cultura o lloc que canvia segons la cultura de aquell país
-mite:historia fantàstica sobre els déus o els herois de l'antiguitat
religió:es el conjunt de creences,actituds i comportaments que tenen les persones que creuen en déu
-les fades de aigua les fades de aigua eren dones molt boniques i diuen que si en beus una t'enamores al instant
-jo crec que son de America del sud per el cabell i les plomes i crec que estan repartint bens com aigua pels camps, menjar etc... als homes i dones dl poble

carla López ha dit...

-Jo crec que el mite es una hisoria real pero que a mida que la gent va explicant la història va canviant fins que no s'asemble en res.
-definició de mite:Hisòria inventada que es pren per real.
-La paraula religió per a mi vol dir creure en un deu.
-definició de religió:Conjunt de creences, actituds i comportaments que tenen les persones que creuen en Déu.2 Conjunt de costums, preceptes i ritus que realitzen els membres d'una religió.
-jo el mite que conec és: Que el conyac fa passar el fred es un mite .
-la fotografia jo crec que es de la India i que estan fen com una mena de ritual

Maria Martín ha dit...

1.La paraula mite vol dir història fantàstica sobre els déus o els herois de l'antiguitat, que es pren per real
2.La paraula religió vol dir creences i conportaments que tenen les persones que creuen en un Déu.
3.Segons el diccionari la paraula mite vol dir tradicció fabulosa, entorn dels déus, dels herois, dels orígens d'un poble, etc, que expressa, d'una manera sinbòlica, un consepte religiós filosòfic o social.
Segons el diccionari la paraula religió vol dir conjunt de creences i pràctiques que tenen per objecte retre cultre a la divinitat.
4.La llegenda de Sant Jordi i és l'aventura noi que allibera una princesa de les urrpes del drac, al qual mat i de la seva sang neix una roser.
5.Prové del continent d'Amèrica i crec que explica com adoraven els déus.

Gala Gràcia ha dit...

1.Per a mi la paraula "MITE" és una llegenda fantàstica que serveix per explicar una realitat inventada.
2.La paraula "RELIGIÓ", per a mi, significa creure i posar en pràctica normes de les divinitats.
3.MITE:Naració fabulosa purament inventada.
RELIGIÓ:Conjunt de creences que vinculen una persona amb allò que tothom reconeix com a sacre, misteriòs i sovint l'identifica amb Déu.
4.Conec el MITE de Sansón i Dalila.
Sansón era un home que tenia una força sobre natural que podia destruir ciutats. Dalila,el va enganyar fingint estar enamorada d'ell i un dia que estava dormint Sansón, Dalila l'hi va tallar els cabells i ell va perdre tota la força. El volien matar, lligant-lo entre dues columnes, però en aquell moment els cabells d'en Sansón van tornar a crèixer i va poder destruir les columnes gràcies a que la seva força havia tornat.
5.Crec que aquesta imatge prové d'Amèrica central, concretament de la cultura Azteca. Crec que explica el naixement de l'home sobre la Terra. Perquè representa que els Déus Aztecas estàn tirant aigua als homes perquè puguin crèixer o també podria representar segons els Aztecas el dilubi universal.

natàlia orensanz ha dit...

1- Per mi un mite fa referència a una historia inventada o de fets reals a partir de les preguntes que es questionaven la gent de l'antiguitat sobre el món perque no podien donar una explicació als fets que succeïen, com per exemple: la mort, la vida, la creació de l'univers etc...
I per aixó creavan els deús.

2- Jo crec que la paraula religió significa un grup de gent que comparteixen unes mateixes creences, costums i una mateixa forma de pensar. Com que la gent pensem de diferents maneres es creen diverses religions.

3- Mite: Tradició fabulosa entorn dels deús, dels herois, dels orígens d'un poble, etc., que expressa,d'una manera simbòlica, un concepte religiós, filofòsic o social.
Religió: Conjunt de creences i pràctiques que tenen per objecte retre culte a la divinitat.

4- El mite de Venus (segons la mitologia llatina) o d'Afrodita (segons la mitologia grega):la llegenda explica que va neixer de l'espuma del mar aprop de Xipre. Segons la poesia èpica, Afrodta/Venus era filla de Zeus i Dione i va mantindra relacions amoroses am el heroi Anquises, de las que va neixer Eneas. Afrodita/Venus era la deesa de l'amor i de la bellesa.

5- Penso que es d'America Central o del Sud, per la vestimenta i per els ornaments que porten. Crec que la imatge representa la creació de la humanitat.

Natàlia Orensanz
2n d'eso A

alvaro palazón ha dit...

1-Una història que es van inventar per explicar coses inexplicables.

2-La paraula religó per mi es va una craensa monotaista o politaista sobre un dèu al que als seus craens prediquen.

3-difinició de religiò: Una religió és el conjunt de creences i pràctiques comunes d'un grup de persones, sovint relacionades amb llur concepció del món i codificada en l'oració, el ritual i les lleis morals. La religió pot incloure també tradicions culturals ancestrals, escriptures, història i mitologia, així com la fe personal i l'experiència mística. El terme "religió" es refereix tant a les pràctiques personals relacionades a la fe comunitària com als rituals i la comunicació grupal que emana de la convicció que comparteixen els membres.
Definició de mite:formen part del sistemes religiosos d'una cultura en les quals creuen que les històries són certes.

5-Es tracta de dos dèus que estan castigan a unes quantes persones ja que han fet alguna cosa dolenta i els estan cuinan.

Alejandra Gutiérrez ha dit...

1. Jo crec que la paraula mite vol dir una història inventada per algú i que la gent al llarg dels anys la prèn per veritat.

2.Per mi la paraula religió significa un conjunt de persones que creuen en un mateix Déu.

3.Mite: Història fantàstica sobre els déus o els herois de l'antiguitat.
Religió: Conjunt de creences, actituds i comportaments que tenen les persones que creuen en Déu.

4.Zeus era un Déu de la mitologia grega, i déu de l'Olimp. Va lluitar contra el seu pare recolzat per la resta de déus i quan el va derrotar va ocupar el seu tron a l'Olimp.Zeus es va casar amb Hera la deesa del matrimoni.

5.Jo crec que són de Amèrica.
Jo crec que estàn fent algun ritual.

Alejandra Gutiérrez 2nA

Jaume Terricabras ha dit...

1- Per a mi, “mite” vol dir: com que l’home des de sempre ha sentit la necessitat de saber la veritat “absoluta”, es a dir, vol saber el perquè de les coses. I com que hi ha coses que encara avui no s’ha trobat una explicació científica,(que es pugui comprovar) s´han inventat una sèrie d’explicacions o “mites” que ens permetin entendre allò que no té una explicació concreta. Com l’existència de la vida o que hi ha més enllà de la mort.
2- Per a mi “religió” és un conjunt de normes i creences per donar respostes sobretot a la creació de la vida. Sempre hi ha un Déu (monoteista) o varis Déus (politeista). Hi ha diverses religions catòlica, protestant, budista, islam...
3- Mite: Tradició fabulosa en entorn dels déus, dels herois, dels orígens d´un poble, etc., que expressa, d´una manera simbòlica, un concepte religiós, filosòfic o social. Exemple “El mite de Ròmul i Rem”.
Religió: Conjunt de creences i pràctiques que tenen per objecte retre culte a la divinitat; observança d´aquestes creences i pràctiques.
4- “El mite de Ròmul i Rem”
“Segons la tradició romana, els germans Ròmul i Rem van ser els fundadors de Roma”
Numitor rei d´Alba longa va ser destronat pel seu germà Amuli. Amuli va matar els fills de Numitor i a la filla “Sílvia” la va obligar a no tenir fills. Però va quedar embarassada del Déu Mart i va tenir bessons, “Ròmul i Rem”. Amuli va llençar al riu Tíber als nens bessons. Aquest es queden a la riba del riu i els troba una lloba que`ls alleta, després un pastor Fàusto els troba i els porta a casa seva. Al cap d`un temps, uns lladres acusen a Rem i el porten davant del Rei Numitor, el seu avi. L´avi lliga caps i tots tres volen acabar amb Amuli, que ho aconsegueixen, i torna a reinar Numitor.
Els bessons decideixen fundar una nova ciutat allà on van ser trobats, els dos volien ser reis. Primer va ser Rem, però després ho va ser Ròmul perqué va veure el doble de voltors que´l seu germà. Però Rem no ho va acceptar i va matar a Ròmul. I Rem va ser el rei de la ciutat que havia fundat el seu germà a partir del seu nom ROMA, això era el 21 d´abril de 753 a.c.
5- Crec que es d´Amèrica Central, Mèxic, crec que les dues figures són els representants dels Déus i que`l que fan es purificar-los per poder entrar al seu món.

Albert Codina ha dit...

1-Per mi Mite són històries irreals de personatges de llegenda.

2-Per mi Religió és la fe que tenen els diferents països amb un Déu.

3-Mite: Història protagonitzada per déus,herois, essers fantàstics, que explica, de manera simbòlica, l’origen d’un poble, d’una religió, d’una tradició.

Religió: Conjunt de creences, d’actes, de cerimònies basades en l’adoració d’un o més déus.

4-HADES: era un déu grec també conegut com Plutó, fill de Crono i Rea, germà de Zeus i Poseido. Amb els seus germans van destronar el seu pare de l’Olimp i es van repartir l’imperi i a ell li va tocar ser el rei dels inferns. La figura d’Hades porta un Elm que fa tornar invisible, la paraula Haider vol dir invisible. Al infern estava prohibit mirar a Hades o la seva dona Persèfona a la cara qui ho feia Hades el tornava invisible.

5-Són dos déus que castiguen la gent que no compleix la seva religió.

maria broch permanyer ha dit...

1- Per mi la paraula mite, significa com un conte qe te parts fictícies i d'altres reals.Per exemple el mite de la caverna que te parts fictícies.

2-Per mi la paraula religió significa un conjunt de creences, costums, ritus i sentiments.

3-Mite: Dita, narració, etc, plàstiques, fabuloses i generalment contraposades a qualsevol tipus de formulació enraonada i demostrada, emprades sobretot per a expressar conviccions filosòfiques, cosmovisionals o religioses.

Religió:Conjunt de dogmes o doctrines, de preceptes o costums i de ritus que configuren sociològicament i oficialment la religió d'un grup humà determinat.

4-El mite de Moisés: el mite exlica que un dia Moisés i els que venien amb ell, cuan escapaven dels egipcis nomes podien escapar-se d'ells travessant al riu.Moisés va clavar al seu bastor al riu i el riu es va obrir en dos deixant un passadis per poder pasar.Un cop van passar Moisés va tornar a clavar al bastor a terra i el riu es va ajuntar amportan-se tots els egipcis.

5-Crec que prove d'India.Crec que explica un ritual que consisteix en que dos deus fan una mena de pócima que serveix per donar vida a aquts humenets, i que despres de fer aquet ritual es convertiran en persones.

gerard blancafort ha dit...

1- jo crec que el mites forman part de les religions d'una cultura.
2- per mi significa una creencia a algo en aquet cas a deu.
3- mite,exigència connatural humanosocial, amb vista no sols a expressar plàsticament i dramàtica el destí de l'home en el món i les maneres d'atènyer-lo, sinó també a mantenir o justificar l'ordre de la realitat.
llegenda,Narració, oral o escrita, d'aparença més o menys històrica, però en realitat amb una major o menor proporció d'elements imaginatius.
4- l'atlantida,el contienent enfonsat a l’Oceà arran d’un cataclisme provocat per la ira divina.
Colom era catala,Els orígens de la creença que Colom era, o podia ser, català es remunten al segle XVIII; Pere Serra i Postius situà el naixement de Colom al Genovesat però considerà que el seu cognom era català; Serra no va aportar pas cap prova que avalés la seva opinió.
5- america.són deus"dos" que estan a donant de menja a unes persones

KoloradoO ha dit...

-Crec que la paraula mite representa una història amb una part de certa veritat una altre gran part d'invenció en la que el home ha tingut la necesitat de inventar.

-Per a mi la paraula "religió" significa en un gran o petit grup de creients, amb unes mateixes ideas o costums en creure en mateixos déus, significats de les coses o creençes..

Definició de Mite: Història fantàstica que narra la vida dels déus i dels herois de l'antiguitat.

Definició de Religió: Conjunt de creences, normes morals de comportament social i individual i cerimònies d'oració o de sacrifici que relacionen l'home amb déu y amb les coses sagrades.

-Un mite..
La filla d’Agènor,estava un dia jugant a la platja amb unes seves companyes quan se li va acostar, transformat en un toro blanc, Zeus, que se n’havia enamorat. Les noies, en veure’l, començaren a jugar amb ell, fins que Europa s’enfilà sobre la seva esquena i se l’endugué a través del mar cap a Creta, on la va poseïr. D’aquesta unió van neixer tres fills -Minos, Radamantis i Sarpèdon.

-Diria que son d'Àfrica..per la vestimenta, les màscares, com si fós una tribu d'allà.. Sembla com si estiguessin alimentant-los.

2n A
David Colorado/