dimecres, 8 d’octubre del 2008

Teseu i el Minotaure


Avui a classe hem parlat sobre la llegenda de Gilgamesh i els grans temes que tracta (la vida, la mort, la glòria, la immortalitat, el carpe diem o aprofita el moment...). Per la propera setmana us he repartit un text de Robert Graves, escriptor britànic que estava molt interessat en l'antigor, és a dir, en l'estudi de Grècia i Roma. Volia apropar la mitologia dels grecs i romans a nosaltres. El capítol que teniu n'és un bon exemple: ens explica el mite de Teseu. Recordeu que l'exercici que heu de fer té dues parts:
1- Resum del capítol entre 15 i 20 línies. Aquest resum l'ha de poder entendre qualsevol que no tingui el text. A classe us he dit que quan expliqueu pel·lícules ho feu de forma completa. Amb un text heu d'aconseguir el mateix: que la persona que llegeixi el resum pugui fer-se una idea completa del que diu al text.
2- Triar un personatge del text i descriure'l a nivell físic (breument) però, sobretot, el seu perfil psicològic: què pensa, com actua, per què creus que fa el que ens diu el text. Per acabar has de dir si el que fa el personatge que has triat ho fa bé o malament i per què.

Fins al proper dimecres.

12 comentaris:

Xavi Pou ha dit...

La historia aquesta va de uns senyors, un es va casar amb una princesa i aquet va a lluitar amb un minotaure i va dir que si guanyava alçarien les banderes blanques però si perdien alçarien les banderes negres, desprès s’equivoca i en lloc de alçar la bandera blanca alça la bandera negra i es pensen que ha perdut contra el minotaure.
-Hades:hades és un deu que es vol casar amb una noia molt bonica però ella no es vol casar amb ell, Hades és el deu de la mort i per tant és un deu molt malvat. Hades deixa enganxats a Teseu i a Piritous a la cadira màgica de l’Hades.

Jordi Pozo ha dit...

La historia va de un nen que l'abandonen i es pensen que es el fill del poseido i quan es fa gran bol matar al minotaure i diu que si alça la bandera negre es que lan mort pero si alça la bandera blanca bol mdir que esta biu i que a matat al minotaure, al final sequiboca i alça la negra i un noi es suisida
poseido:poseido era un deu molt fort que era bo i es pensa que egeu es el seu fill

carla lopez ha dit...

Egeu rei d'atenes es va casar en secret i va tindre un fill pero el va mentindre en secret perque els seus nebots no els matesin. la mare.Teseu que es aixi el no del seu fill va anar cap atenes pero alla es va trobar a la "nova" dona del seu para que el va intentar matar pero no ho va aconseguir.el deus de l'olimp van fer que set nois i set noises per ser devorats per el minotaure.El poble va escollir a Teseu, Teseu el hi ho va agrair, i va dir que si moria possaria les veles negres i si guanyava les blanques.Teseu va resar a la deesa Afrodita i aquesta va enviar la seva filla per casar-se amb ell.Hades es volia casar amb la noia pero ella no. I per aixo hades va deixar enganxat a Teseu i a pirítous lligats a una cadira màgica per sempre.

Ferran Esquius ha dit...

1- El fill del rei Egeu, Teseu, s'havia de enfrontar amb el minotaure. Perquè el minotaure tenia que menjar set persones cada dia, i li va toca a ell. Ariadna, la seva promesa, el va ajudar a matar el minotaure. Quan tornaven cap a Atenes el déu Dioní li va prendre l'esposa. Egeu mort ofegat. El reinat és per Teseu. Teseu fa guanyar la guerra contra les Amazones. Ara és molt poderós i un amic seu li demana se promesa de Persèfone, que el seu marit és un déu molt poderós. Es presenten el palau i el déu els hi ofereix sentar-se a un banc. Els dos es queden enganxats. Sense poder sortir.

2- Teseu: Teseu és el fill del rei Egeu. És un noi jove, i molt fort. Els seu pensaments sempre són positius, mai pensa en la mort i sempre creu que mai serà vençut per ningú. Ell actua bé. Sempre fent el que fagi falta per aconseguir la victòria. Ell fa totes aquestes coses perquè creu que és el seu deure, i té de arribar a veure el seu pare o vèncer el minotaure o guanyar la guerra. Teseu ho fa tot bé fins que té el reinat que llavors es creu massa poderós i acaba derrotat.

Albert Codina ha dit...

1.TESEUS era el fill secret del rei Egeu d’Atenes i de la princesa Etra, els catorza anys la seva mare li va dir que era l’hereu del tron d’Atenes i el seu pare era Egeu va anar a buscar-el. Pel camí va lluitar amb Sinis un gegant, una famella de senglar , Procrust un hostaler. Un cop Atenes la bruixa Medea el volgué envarinar i el seu pare el salvà. Els atanencs van escollir-lo per ser devorat pel Minotaure de Crèta, pero amb ajuda de Ariadna filla de Minos van matar el Minotaure. El cap dels anys va derrotar les Amazones. Un dia el seu amic Pirítous es va enamorar de Persèfone la dona de Hades i li va demanar que l’ajudes a conseguir-la Hades es va cada em ells per sempre.
2.Minotaure:era un monstre meitat toró meitat home , vivia en un laberint i devorava a 7 noies i 7 nois d’Atenes com a càstig dels déus de l’Olimp per haver matat a Andrògeos de Creta fill del rei Minos. Només dorm una hora a mitjanit però ho fa profundament. Jo crec que ho fa malament perquè mai sa de matar una persona ni molt menys menjar-se-la

Jaume Terricabras ha dit...

Teseu coneixia a Ariadna.
Dionís es volia casar amb Ariadna.
Dionís fa marxar a Teseu, perquè Dionís es vol casar amb Ariadna.
Teseu marxa a la mar.
Ariadna s`enfada perquè Teseu l´ abandona.
Ariadna, però després pensa que és millor casar-se amb un Déu que no pas amb un mortal.
Ariadna té fills i torna a Creta com a Reina.
Teseu es converteix amb el rei d`Atenes.
Teseu venç a les Amazones.
Pirítous es vol casar amb Persèfone, filla de Demèter.
Persèfone estava casada amb el rei Hades (rei dels morts).
Teseu i Pirítous van anar a parlar amb el rei Hades per dir-li que`n Pirítous es volia casar amb la seva dóna Persèfone.
El rei Hades va dir, que`n podien parlar i els va fer seure en el banc màgic i van quedar enganxat i el rei Hades els hi va dir: Us quedareu aquí per sempre més!

2.El perfil de Teseu, és una persona amb poca personalitat es deixa portar pels fets.(Un li diu que marxi i marxa sense lluitar pel seu amor, com que guanya una guerra ja es creu el més fort de tots, un altre li diu que l`ajudi a prendre la dóna d`un altre i ho fa, després es creu rel rei Hades i el fa seure i cau en el parany. Teseu coneixia a Ariadna.

3. Jo crec que ho fa malament perquè÷e es deixa portar massa, tot li diuen no actua per iniciativa pròpia.

Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...

1- En aquest capítol es narra la vida de Teseu. Va ser fill d' Etra i d'Egeu. Als seus catorze anys començà l'aventura. Va anar cap a Atenes per donar-li les sandàlies i l'espassa al seu pare, superant així una mena de proves (matar als enemics "comuns" que hi havien al camí).
Els déus d'Olimp van castigar a Atenes fent que cada nou anys set nois i set noies tinguéssin que anar al laberint del minotaure. Un d'aquests nois va ser Teseu, que amb l'ajuda d' Ariadna i del seu fil màgic va aconseguir matar al minotaure. Ariadna es va haver que casar amb Dionís, que la va ben emborratxar per fer-ho.
Al cap d'un temps Pirítous va confesar-li al Teseu que estava enamorat de Persèfone, la dona d'Hades. Per això li demanà que li acompanyés al Tàrtar per demanar a l'Hades la mà de Persèfone, que nno era feliç amb ell. Teseu va acceptar perquè es creia que com era valent podria vèncer a Hades. Així que es van plantar davant d'Hades, i aquest els va enganyar fent que s'asseiessin en un banc on s'hi van quedar enganxats fins que les feres els devoraren.

2-ARIADNA: És una noia molt valenta i conformista.
Actúa de manera tranquil·la, ja que per exemple si s'enamora de Teseu va directa a dir-li, si es té que casar amb algú que no estima s'ho mira per el cantó bo. Ajuda a Teseu perquè a canvi ell es casi amb ella. Beu vi per acontentar-se...
Fa bé això de ser positiva però fa malament això d'emborratxar-se per oblidar-se de la pura realitat.

Maria Martín ha dit...

El rei d'Atenes es va casar en secret amb la princesa Etra. Egeu li va dir que no ho podien dir a ningú i que digués que el fill que esperava era de Posidó. Si n’esventaven, la matarien. Quan va neixen li va posar de nom Teseu. Quan el nen va complir catorze anys va comprovar la força que tenia, li va dir que aixequés aquella pedra tan grossa, i sota d'ella hi havia unes espases que eren del seu pare. Va haver d'anar a Atenes per portar_l'hi però no podia dir als nebots d'Egeu que ell era el seu fill. Va haver de passar molts obstacles, però tots els va poder superar fins que va arribar a Atenes. Egeu s'havia tornat a casar amb una bruixa i ella sabia qui era i el va intentar matar però no va poder. Ell va matar la bruixa. Va dir que Teseu era fill seu i que era els seu hereu. Els nebots d'Egeu van parar una emboscada a Teseu, però ell els va matar. Els Déus del l'Olimp li van dir a Egeu que enviés set nois i set noies d'Atenes cada nou anys perquè se les mengés el Minotaure.
Els d'Atenes van decidir que Teseu havia de ser uns d'aquells set nois perquè se'l mengés el Minotaure, per posar la mort dels nebots Egeu. Teseu va dir que si matarà el Minotaure posaria les veles blanques, però si el Minotaure el matava posarien les negres. Teseu va estar resant a la deessa Enfortida el va a ajudar i va fer que Ariadna s'enamorés de Teseu. Aquella nit Ariadna va anar fins on estava Teseu i li va dir l'ajudaria a matar el Minotaure si es casava amb ella, i ell va dir que sí. Ariadna va alliberar de nois i fins on estava van anar fins on estava el Minotaure i Teseu el va matar. Però quan anàvem cap a Atenes el vaixell es va enfonsar. Teseu en una mà duia a Ariadna i a l'altra el cap del Minotaure i Teseu el va matar. El déu D’ions va aparèixer davant de Teseu i li va dir que es volia casar amb Ariadna, si li prenia destruiria Atenes. D’ions se'n va endur Ariadna. I quan aquesta va despertar es va pensar molt furiosa perquè la havia regalat, però després ella ve pensar i va dir que era millor ser l'esposa d'un déu, que d'un humà.

Adrià Martínez ha dit...

1-resum
Teseu
Cuan el rei Egeu va estar uns dies a Corint es va casar amb la princesa Etra. Van tindre un fill anomenat teseu, com que Egeu tenia moltes dones van haver de dir que el fill de Etra era de Poseido. Cuan es va fer gran Teseu va aconseguir una espasa i unes sandàlies que havia deixat el seu pare per ell, perquè ell volia que Teseu fos l’hereu del tron. Va emprendre un viatge per trobar-se amb el seu pare. Primer va lluitar amb sinis que era un gegant que tenia la mania de partir els vaiatgers en dos, despres amb una porca sengla que tenia les vanes molt afilades i finalment Amb un hostaler que tenia un sol llit a l’hostal i cuan hi anava algú a dormir el tallava i el tirava a la mar. Ell va vèncer tots els monstres i els va vèncer amb la seva mateixa medicina.
Ell va arribar a Atenes i es va trobar amb que el seu pare s’havia casat amb una bruixa, cuan la bruixa va veure les seves intencions l’hi va enverinar el vi. Ell sen va adonar i va tirar la copa a terra , va acabar amb tot el que se l’hi va presentar.
Cuan Teseu ja s’havia fet del tron va anar a Creta, on hi havia un minotaure. A ell l’hi va tocar ser devorat per el minotaure i ell va dir que volia matar el minotaure. Ariadna filla de Minos va ensenyar-l’hi el laberint i el mapa, ella l’hi va donar un fil per trobar el camí de tornada. ELL va tornar a vèncer. Ell va proclamar que es volia casar amb Ariadna .
2- Personatge
Gegant--->
És gran, alt, despiatat i talós.

Gala Gràcia ha dit...

1-Egeu, rei d'Atenes, deixà embarassada de Teseu a Etra d'amagat i s'en tornà a Atenes.
Teseu, als 14 anys, descobreix el seu origen patern i decideix anar en busca del seu pare. Pel camí es troba amb personatges dolents però ell aconsegueix matar-los.
A Atenes, Medea, la dona del seu pare, el vol enverinar, però per sort se salva del enverinament i es fa Hereu del seu pare Egeu.
Els nebots d'Egeu maten al fill de Minos per gelos de la seva glòria.
Els déus de l'Olimp, mànen a Egeu que envï cada 9 anys 14 joves al Minotaure. Els atenencs envien a Teseu cap al Minotaure. Aquest resa a Afrodita,i ella fa que la filla de Minos, Ariadna, s'enamori d'ell i l'ajudi a matar el Minotaure
a canvi de casar-se amb ella.
En l'escapada el déu Dionís, demana a Teseu que li dóni Ariadna.
Egeu, creu que Teseu es mort i es mata ofegant-se al mar.
Teseu és rei d'Atenes.
Pirítous volia casar-se amb la esposa d'Hades, el déu dels morts, Teseu, creient ser molt valent, l'acompanya.
Hades, desprès d'haver parlat amb Teseu i Pirítous els convida a seure en una banc màgic.
Però resulta que s'hi queden enganxats i no es podràn aixecar mai mès.

2-Medea
Medea és una bruixa dolenta.
Una persona egoísta, que volia que només els seus fills fòren reis d'Atenes.
Es va casar amb Egeu, però no l'estimava, només volia el poder.

Què fa bé:- res

Què fa malament:- voler assasinar a Teseu.

natàlia orensanz ha dit...

1- Teseu era el fill de Etra i Egeu (rei d'Atenes)i ho van mantenir en secret per por de que els nebots de Egeu s'enteressin. Quan Teseu era jove, va anar a Atenes, per al camí Teseu va derrotar a varios personatges que li barraven el pàs. Quan va arribar a Atenes també va tinguer problemes am la nova esposa de Egeu i els seus nebots al enterar-se de que ell era el succeidor, però també els va derrotar. Teseu va ser escollit per ser devorat pel Minotaure. Ariadna la seva enamorada , el va ajudar a matar-lo. En la tornada cap a Atenes el déu Dionís li va pendre Ariadna a Teseu. Teseu es va equivocar de veles i Egeu en veure-les es suicidà i ell va passar a ser rei d'Atenes. Guanya la guerra contra l'Amazones. Un amic de Teseu li demana que l'ajudi a casar-se amb l'esposa del déu dels morts (Hades), quan i van Hades els convida a seure en un banc que és màgic, i si quedan enganxats per sempre.

2- Teseu: És molt fort i jove. És un noi molt orgullós, valent i no té por de res ni de la mort. Jo crec que actua bé perque lluita per ser reconegut.

maria broch permanyer ha dit...

1- El fill del rei Egeu, Tenes, tenia que anar a Atenes per donar-li al seu pare l'espasa que va trovar a sota de una roca enorme.Pero per anar a Atenes, tenia d'enfrontar-se amb alguns monstres.Al gegant,la famella de senglar,l'hosteler i la seva dona bruixa, els va poder derrotar ell sol, pero per derrotar al minotaure li va ajudar Arianda, pero li va posar la condicció que l'ajudava si despres es casava amb ella, i aixi va ser.Quan estaven a la platja, va apareixa al deu Donís, dient que es volia casa amb Ariadna, i aixi va ser.Quan Teseu tornava, no es va enrrecordar de canviar les veles i Egeu en veureles es va tirar al mar i va morir ofegat. Pirítous va dir a Teseu que es volia casar amb la dona de Hades, els dos van anar al seu palau i li van dir.En dirli aixo, Hades els i va dir que es sentesin a un banc, i es van quedar enganxats per sempre, mentres els anaven turturant.

2-Teseu:És un home jove, fort, valent i no te por a res.Jo crec que fa be en lluitar, perque lluita per que ell es al veritable hereu de Atenes.