dijous, 19 de març del 2009

L'escultura romànica




Aquesta portalada és la de Santa Fe de Conques, a França. Identifica les característiques generals i particulars de l'escultura. Pots trobar informació del significat de les imatges cercant Santa Fe de Conques. Si vols veure la imatge amb més precisió fes un clik per ampliar-la.
Recordeu que heu d'enviar el comentari abans de dissabte a les 12:00 pm.

13 comentaris:

Ferran Esquius ha dit...

En el timpà d'aquesta façana es pot observar el judici final. A la part superior del timpà es pot observar els angels amb trompetes. En el centre si veu a Crist majestat, més gran que la resta perquè és el més important. A la esquerra del timpà hi ha personatges triats que estan al paradís en canvi a la dreta hi ha els triats que van a l'infern. I a la part inferior hi ha el paradís on hi ha Abraham. A la dreta d'Abraham un àngel que permet l'entrada al paradís i a la seva esquerra el dimoni que deixa pas als elegits cap a l'infern.
Aquest timpà omplen tots els espais sense deixarne cap de buit, fent servir abstracció.

Kevin Flury ha dit...

En el centre de la imatge podem veure a crist més gran que tots els altres perquè es el més important.A la part de dal es poden veure alguns angels que toquen un instrument.En la part de sota es veuen el paradis a la part de la dreta i l'infern a l'esquerra.No han deixat cap espai sense omplir per tant van fer servir l'abstracció.

laura torndelacreu ha dit...

En aquesta escena podem observar en el timpà crist assentat jutjant en el judici final, també podem observar que les figures estan adaptades al marc per tant és fa servir l’abstracció. Aquesta imatge també té arquivoltes .Les figures són hieràtiques perquè s’està realitzant un judici final, a l’esquerra de la imatge representa el cel perquè hi ha àngels i sants en canvi a la dreta de la fotografia representa l’infern perquè hi ha dracs i figures abstractes.

Alejandra Gutiérrez ha dit...

En aquest timpà, s'hi veu Crist. Està al centre perquè és el més important de tots. A la part superior del timpà, es veuen uns angels tocant un instrument. També podem observar que hi ha arquivoltes. A la part de baix, podem observar abstraccions entre figures. Aquestes figures, no són escamàtiques. A la part dreta, podem veure representat l'infern i a la part esquerra, el paradís.

Albert Codina ha dit...

El timpà esta dedicat al Judici Final. Esta dividit en tres espais sense deixar cap de buit fent servir abstracció. Al centre hi ha un Crist Majestat més gran que els altres personatges, a la seva dreta es veuen persones com la Mare de Deu, Sant Pere i a la seva esquerra s’hi veuen gent condemnada, a baix a la dreta hi han àngels que signifiquen el Paradís i a l’esquerra dracs i dimonis que signifiquen d’infern.

Jordi Juez ha dit...

En el timpà podem observar el judici final. A la part del centre podem veure al més gran, perquè es el més important de tots el centre del timpà. A la esquerra del timpà hi ha gent que anirà el paradís i a la dreta gent que anirà al infern. A la part alta del timpà podem veure alguns àngels. I a la part inferior hi ha el paradís on hi a Abraham. Aquest timpà omple tots els espais sense deixar-ne cap de buit.

Carla Garcia ha dit...

En el timpà de la façana podem veure l’ametlla mística, Crist, exercint el judici final, és a dir decidint qui estarà amb ell al cel. A la part esquerra del timpà podem observar els homes en fila esperant el judici final, i a la dreta, els que ja han sigut jutjats. A la part inferior del timpà a la dreta podem veure els homes salvats amb Crist al centre, i a l’esquerra els homes enviats a l’infern, amb un drac que és el dimoni, que els dóna la benvinguda al paradís. Utilitza les diferents característiques de l'escultura de l'art romànic: abstracció, no hi ha cap buit, figures hieràtiques, sense expressió i adaptació al marc, algunes figures estan coves per adaptar-se a la forma del marc i no sobresortir o quedar tallades.

Xavi Pou ha dit...

Xavier Pou
Aquestes escultures són de les més importants de l'art romànic. Ocupen tot el timpà de la volta de canó que és molt gran i representa el judici final. Al centre hi ha el Crist en Majestat. La resta esta repartida en tres linies horitzontals.Al cantó dret del Crist hi ha la Mare de Déu, els sants i els reis i el Paradís. Al cantó esquerre hi ha els condemnats i l'infern.

natalia orensanz ha dit...

En aquest timpà observem Crist jutjant en el centre de tot i el més gran, està exercint el judici final. La part superior si observa àngels tocan les trompetes, a la part dreta i han els homes jutjats que han estat salvats per Crist i a la part esquerra no.A la part inferior de la dreta si observa els homes salvats que han entrat al paradis ia l'esquerra els homes que no han estat salvats i han entrat a l'infern.
Característiques: figures adaptades al marc(adaptació al marc), abstracció, figures hieràtiques i sense deixar ningun espai buit.

Gala Gràcia ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
maria broch permanyer ha dit...

En el timpa s'observa al judici final. A l'ametlla hi ha Crist majestat més gran perque es al més important. Al seu costat s'hi poden observar dues files; una que hi ha la gent que anira al paradís i una altra on hi ha la gent que anira al infern. En al timpa no hi ha cap espai buit, és a dir, fa servir abstrecció.

Gala Gràcia ha dit...

Observem les Arquivoltes, el Llindà, el Trencallum, els Brançols, la Mandorla i finalment el Timpà.
Les figures estan adaptades al marc (llei d'adaptació al marc) amb escenes del judici final amb Crist en Majestat.
Representa escenes temàtiques, figures solemnes, heriàtiques utilitza símbols, crec que no hi ha cap figura no natural (tot i la representació del cocodril menjant persones).
Crist, assentat, rep als fidels i tria als pecadors i als fidels.


Com a característiques particulars de l'escultura està és una de les obres cabdals de l’escultura romànica, dividida en tres espais, en el centre: Crist en Majestat. A la dreta: la mare de Déu, Sant Pere, l' Abad Begó i un rei desconegut. A l'esquerre: els condemnats; i a la part inferior: les ànimes entrant al paradís i a l'infern.

Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...

A la part superior d'aquesta portalada es troba situat el timpà, que és l'escultura de la que parlaré.

Característiques generals:

Totes les figures s'adapten al marc ("Horror vacui", que significa por al buit.
Les figures són esquemàtiques i òbviament desproporcionades.
Déu (com és el més important està situat al centre del timpà) té una mà oberta (per a acollir als salvats) i amb una mà ensenyant dos dits (que amenaça).
Empleen l'abstracció (que significa omplir els espais amb vegetals, elements decoratius...) en algunes zones que ni amb l'adaptació al marc han quedat omplertes.

Descripció de la imatge:

Aquesta imatge representa el Judici Final: al centre Déu que jutja, a la dreta uns condemnats i finalment a l'esquerra estan, entre d'altres persones, la Mare de Déu, sant Pere, l'abat Begó i un rei.
La imatge està dividida en dues files: a la primera estan els àngels, a la intermitja estan els personatges que ja he anomenat abans i a l'última fila es troben als laterals el cel (Paradís cristià) i l'infern i al mig les dues entrades corresponents.