dimecres, 26 de novembre del 2008

L'imaginari medieval




Del paleocristianisme passarem al romànic com a primer gran moviment artístic europeu. A Història has estudiat les societats medievals. Pel proper dilluns respon de forma raonada i argumentada les preguntes següents:

1a) Quina és la cosmovisió de la gent que viu durant l'Edat Mitjana? Quines creus que són les seves preocupacions? Diferencia privilegiats i no privilegiats.

2a) Quines diferències i similituds trobes amb les d'avui? Argumenta la resposta.

15 comentaris:

Adrià Martínez ha dit...

1a) Quina és la cosmovisió de la gent que viu durant l'Edat Mitjana? Quines creus que són les seves preocupacions?
Jo crec que eren molt religiosos i mal gastaven els anys de vida sent religiosos i sent "servs de l'esglesia" i als pobres els tractaven com gossos. Havien de pagar impostos, fer feines dures, i no podien saver llegir ni escriure sense ser noble o monjo tot i que no els i serviria de gaire saver llegir, perqué hi havia els llibres porhibits, perque parlaven de igualtat en totes les persones. 2a) Expresa les igualtats i similituds en la actualitat. Tot i que are la gent és igual en drets, tot i el racisme i altres coses, amb aixó de la "igualtat" nem bastant bé peró ara ningú ho pot saver tot i com tot és infinit ens retenen estudiant, llegint, i pensant; Per exemple aquesta assignatura va bé per reflexionar i apendre coses diberses, peró dubto que aixo algú el paguin per fer algo similant al que estem aprenent, per tant es "una retenció de qui te el poder".

Adrià Martínez ha dit...

Postdata: La diferencia és que hi ha igualtad

laura torndelacreu ha dit...

1)Quina es la cosmovencó mediebal?Quines són les seves preocupacions, que hi influïa?
-En l'edat medieval l'esglèsia era la principal fon de cultura en la cual no podies renunciar sinò et mataven o et torturaben...Feien pagar impostus,no deixaven llegir llibres antics...
2)quines difarencies i semblances trobes en els pensaments d'ara i en els pensaments de l'eda mediebal?
difarencies: que avui en dia crec que el pensament es més lliure i autonom que avans, que nu
ingù diu el que ha de pensar o dir o creure una altre persona o tot el món. Es a dir : llibertat de pensament.
semblancés:´que tot el món o thotom ha de ser igual, i no ho es, perquè uns són països rics i els altres pobres " igualtat entre països".Dret de religio:es a dir, que thotom tenia la seva relgio.


Laura Torndelacreu 28/11/08

carlagarcia ha dit...

1) La gent pobre de l’edat medieval vivia amb moltes preocupacions, era inculta, tenia por de que en algun hi hagués una revolta al no estar protegits. Vivien en condicions molt dures, treballaven moltes hores a canvi de res. Veien les coses difícils, primer els cristians vivien atemorits perquè els perseguien, i a partir de l’Edicte de Tassalònica, van ser ells qui perseguien als que estaven en contra del cristianisme. Els únics que vivien bé eren els reis, i després de l’any 395 els monjos. Això crec que és la cosmovisió que tenien.
2) Jo crec que en aquella època s’els ocultava molta informació, i ara, encara que no ens ho sembli, d’una manera o altre, tampoc tenim gaire cultura. Les diferencies socials, existien en aquella època, i ara també. I la semblança que crec que és més semblant, és que l’església tenia molt poder, i ara també influeix molt en la societat.

Estefano Manuel ha dit...

1)La gent que viu a l’edat mitjana es centrava en l’església. La gent de l’edat mitjana les seves preocupacions eren que arribes la fi del mon per la Apocalipsis. Tot el que deia l’església per ells era sagrat i o tenien de fer el peu de la lletra, cos que no em sembla be. Els que vivien a la església eren privilegiats. Perquè tenien un sostre on dormir, tres àpats al dia, podien tenir el permís d’entrar a una biblioteca, i fer-se més savis. En canvi els no privilegiats vivien al voltant de l’església o castell i conreaven les terres del senyor. No tenien assegurat menjar cada dia, vivien en cases petites amb els animals.
2) Avui ven mirat també seguim iguals, perquè quan hi ha gent que li sobren els diners, a unes altres els hi falten. Si de veritat diem que no hi ha diferències entre els humans, hauria d’haver-hi justícia i que més o menys tothom pogués viure en bones condicions. En aquest món té el poder qui té més diners, i això no em sembla bé, el que hauria de tenir més poder hauria de ser el més savi, així dons el món aniria molt millor.
Les diferències és que ara la majoria de gent no fa cas el que diu la religió o l’església. Perquè com que cada vegada els científics estan descobrint més coses i fan servir la raó la gent segueix el camí dels científics.

Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Irene Sánchez Gutiérrez ha dit...

1- La cosmovisió de la gent que va haver viscut durant l'edat mitjana era diferent, depenia del seu grau social i de l'accés que tenien a la cultura.

La gent que formava l'esglèsia tenia un bon accés a la cultura, per tant eren molt cultes. Pensaven maneres per tenir "controlats" als pagesos: els explicaven històries sobre si arribarà l'Apocalipsi, que si no fan això passarà allò altre...
Les seves preocupacions eren que fets religiosos (com l'Apocalipsi) esdevinguessin a fer-se realitat.

Els pagesos tenien molta por, perquè al ser incultes, creien en que hi hauria un Apocalipsi, creien en que si no patien en la terra anirien a l'infern... en resum, com por té una certa relació de sinonímia amb ignorància (ja que si tens por en part és per que ets ignorant), es podria dir que eren molt porucs.

El rei només es preocupava d'ell i de les seves terres. Crec que tenia por a perdre les terres i prou.

Els cavallers teníen poques pors ja que les que tenien en le batalles les ofegaven bevent cervesa...

Els nobles tenien por principalment de ser abatuts en les guerres i de les revoltes que es poguessin produir en les seves terres.

Els privilegiats eren: (de millor a pitjor) el rei, l'alta noblessa, els cavallers, la baixa noblesa i l'esglèsia.
Els no privilegiats eren: (de millor a pitjor) els artesans i els pagesos.

2-La principal diferència entre la cosmovisió medieval i l'actual és que a l'Edat medieval pensaven (els que pensaven) en torn de l'esglèsia i actualment pensem (els que pensen) en nosaltres, o sigui som més egoistes. Ara ens creiem més llestos que abans. Ara els que tenim accés a la cultura ho desaprofitem. Respecte a la política hem canviat perquè ara, en principi, el govern ens ajuda a tenir una vida millor mentre que abans l'autoritat destrossava vides cobrant masses impostos...
Les principals similituds són que a l'Edat medieval hi havien un més pobres i uns altres més rics i ara també, i que en les dos societats els més llestos "atonten" als més ignorants: abans els monjos atontaven als pagesos amb històries religioses i ara la gent "llesta" ens atonten amb la publicitat, amb algunes sèries...

Albert Codina ha dit...

1-Era implantar un sistema polític, econòmic i social.
La seva màxima preocupació era sobreviure a les invasions i a la guerra.
En els privilegiats hi havien dos estaments: la noblesa que es dedicava a la defensa militar i a la guerra i el clero dedicats a l’oració i a l’església.
Els no privilegiats eren pagesos i artesans que treballaven i mantenien els privilegiats. Estaven sotmesos i no tenien cap mena de dret.

2-Les diferencies es que avui tots tenim el dret de saber escriure i llegir, les condicions de vida són més confortables, es valoren els drets humans i l’església no te tant poder com abans.

Les similituds són que encara hi han diferencies socials, encara es fan guerra i invasions a altres països per manca d’acords i en algun país encara es va mantenint un rei.

Gala Gràcia ha dit...

1a)
La cosmovisió de la gent que viu durant l’Edat Mitjana és la que l’església imposa.
El papa tenia més força en el poder dels reis.
En moltes poblacions el qui manava era el bisbe, cobrant a la gent del poble els seus impostos.
Els pagesos i els artesans vivien contínuament amb por, ja que si no feien el que l’església els hi manava, els amenaçaven en que anirien a l'infern.

El que a la gent els hi preocupava era complir les obligacions siguin de l’església o amb el rei o amb els representants dl rei i, també els hi preocupava el no poder gaudir de terres per viure i alimentar-se.

Privilegiats: rei, alta noblesa, alt clero, cavallers, noblesa i monjos.
No privilegiats: artesans i pagesos.


2a)
Diferencies:
-En els països rics i desarrollats, l’església ja no té tant poder en controlar-ho tot.
-La gent ja no té tanta por al cel o a l’infern, sinó que té por a altres coses sense gaire importància.
-En molts països, les diferències entre la societat ja no són ni tan elevades ni tan baixes.

Similituds:
-Hi ha gent que encara necessita creure en algo.
-Encara hi continuen havent-hi països en el món de la pobresa i nosaltres no fem res per evitar-ho.

Kevin Flury Jimenez ha dit...

1.L'esglesia en aquell temps era molt important i la gent era molt religiosa però als pobres no els hi feien ni una mica de cas els tractaven molt malament.Et feien pagar impostos, tenies que fer feines molt dures i no podien accedir als llibres prohibits perquè parlaven de la igualtat.
2.Avui en dia segim iguals pero a les dones s'els hi paga menys per la mateixa feina que un home, ara l'esglesia té menys poder i la gent te dret a saber llegir i escriure.

Alejandra Gutiérrez ha dit...

1. La cosmovisió de la gent de l'edat mitjana son les esglesies.
Les seves preocupacions era la arribada de l'apocalipsis i no sé protegits per alguna cosa que pasi.
Le diferències entre els privilgiats i als no privilegiats
eren que els no privilegats no tenien tantas comoditats com als privilegats. Els no privilegats trevallaven en el camp i als privilegats no. Però en aquella època hi han menys privilegats que no privilegats.

2. Ara tots som iguals. Ara hi ha gent rica i pobres com avans.
Ara cadascú es mes lliure de fer lo que vulgi sense que ninigú li digui lo que té que fer.
Ara la gent no es preocupa si a d'arribar l'apocalipses, i als religiosos ja no són perseguits.

jaume terri ha dit...

(1) La cosmovisió es centrava en l´esglèsia. La gent vivía em por de l`epocalitci(la fí del món)
El papa de roma tenía molt de poder.
L`esglèsia eren els pribilegiats, perquè podien dormir, menjar i apendre a llegir i escriure.
I els pagesos eren no pribilegiats perquè no teníen sou segur i tenien que pagar a l´esglèsia.

(2)Les diferències entre abans i ara són bastantes.
Ara no depenem tant de l´esglèsia.
Ara ja no tenim por a la fi del món,ara la qualitat de vida és molt millori ara no estem tant diferenciats com abans que eren els privilegiats i els no privilegiats, ara som més iguals.

maria broch permanyer ha dit...

1.-La cosmovisió de la gent a l'edat mitjana depenia del seu grau de vida i de l'acces que tenien a la cultura.A l'edat mitjana la gent creia molt amb l'esglesia i tot al que deia ho feien al peu de la lletra.En aquella época les preocupacions que tenien era l'apocalipsi, es a dir, tenien por a la fi del món.
Els priviliegats portaven una vida bastant bona, i podien anar a la biblioteca per poder llegir i no ser uns ignorants com els no priviliegats, perque ells no poden anar a la biblioteca i no poden llegir, i les seves condicions de vida son bastant dolentes.

2.-Les diferenies:Que la gent a l'edat medieval sempre pensava entorn de l'esglesia, encanvi avui en dia pensem per nosaltres i no entorn de l'esglesia, aixo vol dir que cada cop pasem mes del que diu l'esglesia.
Similituts:Que avui en dia tenim por a alguna cosa( als atentats etc..)i a l'edat mitjana tambe li tenien por a algu(a la fi del mon).
Avans als que tenien més diners tenien mes poder,i ara igual, qui te més dinesrs, té mes poder.

Mar Ferrer Cendra ha dit...

1)A l'edat mitjana eran molt important les esglèsies, els que no eran de l'esglèsia se´ls considerava pobres i els tractaven malament, els feien pagar impostos i treballar en el camp, en canvi si eran de l'esglèsia et donaven de menjar sense tenir de pagar. En aquella època es temia a l'Apocalipsi ,
Apocalipsi: ''Pensament'' la gent creia que s'acabaria el mon , i aquest fet s'anomenava Apocalipsi.

2)Diferències: En l'edat Mitjana era molt important l'església , I abans si no creies en ''Déu'' Era un pecat , en canvi ara això de les religions ha canviat.

Semblances: hi ha gent pobre com abans i gent rica . I tot i que no hi hagi tanta gent com abans que va a l'església , bastanta gent i continua ha anat.